CSS test zwemmen

Waarom een CSS test?
Om op het goede niveau te trainen, hanteren we CSS tempo's (Z1 t/m Z5). In de sheet met resultaten (achter de inlog in verband persoonlijke gegevens) staan de tijden van de verschillende tempo's. Je hebt al snel de neiging om te hard te zwemmen. Het consequent gebruik van CSS indicatie tijden zou je hier wat in af moeten remmen.

Hoe werkt de CSS test?
Na het inzwemmen, zwem je 50 meter voluit. Deze 50-metertijd is een indicatie van je maximale snelheid. Deze tijd heeft geen invloed op de CCS tijd, maar is ervoor om je snelheid in de opvolgende afstanden te vergroten. Vervolgens zwem je voluit 200m. Na een rust van 7 minuten zwem je 400 m voluit. De tijd tussen je 200m en 400m wordt gedeeld door 2, dit is je CSS tijd.

Als je tijdens de test bij één van de afstanden niet voluit gaat, heeft dit uiteraard invloed op het resultaat, daarom is het ook belangrijk om de test regelmatige te herhalen en de resultaten met elkaar te vergelijken. Je kunt zelf eenvoudig de CSS test uitvoeren en het is de bedoeling om minimaal één keer per jaar een test tijdens de training te doen.

Hoe kan het dat de CSS tijden gelijk zijn terwijl de tijden op de 200m en 400m ver uit elkaar liggen?
Als tijdens de test één van de afstanden niet voluit wordt gezwommen heeft dat invloed op de CSS tijd. De CSS tijd geeft een indicatie van het tempo op de 100m, die je vol kunt houden op een langere afstand, bijvoorbeeld een 1000 meter. De snellere zwemmer zal het tempo op de eerst 400 meter makkelijker vinden, waarbij de langzamer zwemmer het tempo (pace) over de totale lengte beter kan volhouden.

Waarom voelt een tempo te langzaam?
Als je CSS tijd gebruikt, is het belangrijk om de snelheid goed te verdelen. Als je te snel begint en vervolgens vertraagt, krijgt je niet hetzelfde training voordeel. Probeer elke herhaling in hetzelfde tempo te zwemmen. Heel vaak betekent dit dat de eerste paar honderd meter met een redelijk stabiele techniek gezwommen kan worden, maar dat het tempo (pace) gelijkmatig is. De uitdaging is het vervolgens om niet steeds langzamer te gaan zwemmen, maar met behoud van techniek onder toenemende vermoeidheid, dezelfde inspanning te blijven leveren.

Waarom hebben we geen baanindeling op basis van CSS tijd?
Een CSS test geeft een indicatie én met een baan indeling willen we ook rekening houden met het aantal mensen dat in een baan zwemt. Het is daarom een puzzel met tijden die niet passend gaan zijn. Daarom kiezen we ervoor om deze verantwoordelijkheid bij de leden neer te leggen. Eens, en bevestigd wat ik bovenaan heb geschreven.

De zwemtijden van de CSS tijd voelen als langzaam?
Toegegeven de zwemtijden op de 200m en 400m zijn wellicht ook wat langzaam, maar het is de bedoeling de Z3 / Z4 tijd een half uur vol te kunnen blijven houden.

Voor kortere afstanden is een corrigerende factor op de tijden zeker mogelijk. Bepaal met elkaar in de baan wat een alternatieve tijd zou kunnen zijn voor de kortere afstanden, maar let op dat je niet te snel gaat zwemmen.
Hoofdsponsor:
Saelmans